Kombihammare

Med en bra kombihammare kan du utföra jobb som bilning, borrning och borrhamra med samma maskin. Du byter bara läge beroende på momentet du ska göra. Vi har tittat lite närmare på olika tekniska specifikationer och modeller som kan vara bra att känna till kring kombihammare.

kombihammare, orange

Funktioner i kombihammare

För att kunna jobba effektivt och med minsta möjliga skada är det viktigt att ställa in sin kombihammare på rätt sätt. Det är en optimal maskin för att både kunna borra och att bila med. Det viktiga är att lära känna maskinen och veta hur man reglerar saker som varvtal och slagantal.

När du jämför olika modeller kan du kolla på varvtal som maskinen klarar av. Det anger hur många varv per minut som maskinen kan rotera.

Titta även på slagantal som säger hur frekvensen på borrhamringen är i kombihammaren. När man har slagfunktionen påslagen kommer maskinen att både rotera och slå samtidigt.

Läs också hur effektiv maskinen är i olika material. Tillverkarna har testat det och anger det oftast som millimeter för till exempel trä- eller stålmaterial.

Kombihammarens ergonomi

Om man ska jobba mycket med en vibrerade maskin är det viktigt att maskinen minimerar vibrationer som fortleds till användaren. Ett ergonomiskt handtag som ger dig bra grepp är viktigt men också att det finns vibrationsdämpning. Det är något som de dyrare maskinerna har och de billigare oftast saknar.

Vanliga frågor om kombihammare

Vad är en kombihammare?

Det är en maskin som kan användas till borrhamring, bilning och borrning. En kombinerad borrmaskin och slagborr fast med kraftigare slageffekt oftast.

Vad kostar en kombihammare

Priset på en kombihammare kan ligga på allt från 1500 kr till 10 000 kr.